witam!
mógłby mi ktos pomoc w rozwiązaniu zadania:
a) cosx/1+sinx =2-tgx
b) sin^2(8x)-sin^2(4x)=-1
c) cos^2(2x)=1
(3 zadania) Rozwiaż równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
(3 zadania) Rozwiaż równania trygonometryczne
ad rozwiazania Zlodiej'a
optymalnej jest napisac x= kPI/2
ad a) cosx/1+sinx =2-tgx
nie za bardzo rozumiem co ma znaczyc ta jedyna po cosx
ad b) sin^2(8x)-sin^2(4x)=-1
to wyrazanie ma wartosc -1 wtedy i tylko wtedy gdy sin^2(8x)= 0 i sin^2(4x)=1
sin^2(8x)=0
sin(8x)=0
8x=kPI
x=kPI/8 <--- (1)
sin^2(4x)=1
sin(4x)=1 v sin(4x)=-1
4x=2kPI+PI/2 v 4x=2kPI+3PI/2
x=kPI/2+PI/8 v x=kPI/2+3PI/8
x=kPI/4 + PI/8 <--- (2)
uwzgledniajac (1) i (2)
x=kPI/4 + PI/8
optymalnej jest napisac x= kPI/2
ad a) cosx/1+sinx =2-tgx
nie za bardzo rozumiem co ma znaczyc ta jedyna po cosx
ad b) sin^2(8x)-sin^2(4x)=-1
to wyrazanie ma wartosc -1 wtedy i tylko wtedy gdy sin^2(8x)= 0 i sin^2(4x)=1
sin^2(8x)=0
sin(8x)=0
8x=kPI
x=kPI/8 <--- (1)
sin^2(4x)=1
sin(4x)=1 v sin(4x)=-1
4x=2kPI+PI/2 v 4x=2kPI+3PI/2
x=kPI/2+PI/8 v x=kPI/2+3PI/8
x=kPI/4 + PI/8 <--- (2)
uwzgledniajac (1) i (2)
x=kPI/4 + PI/8
Ostatnio zmieniony 24 lis 2004, o 16:21 przez arigo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zadupiów
- Pomógł: 2 razy
(3 zadania) Rozwiaż równania trygonometryczne
a) cosx/1+sinx =2-tgx
rozumie, że tutaj jest a) cosx/(1+sinx) =2-tgx
cosx(1-sinx)/[(1+sinx)(1-sinx)] =2-sinx/cosx
cosx(1-sinx)/cos2x =2-sinx/cosx
a dalej juz sobie poradzisz:)
rozumie, że tutaj jest a) cosx/(1+sinx) =2-tgx
cosx(1-sinx)/[(1+sinx)(1-sinx)] =2-sinx/cosx
cosx(1-sinx)/cos2x =2-sinx/cosx
a dalej juz sobie poradzisz:)
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
(3 zadania) Rozwiaż równania trygonometryczne
Tylko szkoda, że już w temacie jest błąd, bo
cosx/1+sinx =2-tgx cosx/(1+sinx) =2-tgx
tak mnie przynajmniej uczono.
cosx/1+sinx =2-tgx cosx/(1+sinx) =2-tgx
tak mnie przynajmniej uczono.