Zadanie z którego nie wiem nawet jak wystartować. Tą drugą część już sam zamieniłem, tylko co dalej?Zamienić jedynkę na \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha}\) ?
Wynik końcowy powinien wyjść \(\displaystyle{ {sin}^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha}{tg \alpha +ctg \alpha} = \frac{tg \alpha }{tg \alpha + \frac{1}{tg \alpha } } =}\)
związki między tg
związki między tg
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 12:49 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
związki między tg
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha } }{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha }+ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } }}\)
ułamki z mianownika sprowadź do wspólnego mianownika (:)) i już dalej powinno pójść.
ułamki z mianownika sprowadź do wspólnego mianownika (:)) i już dalej powinno pójść.
związki między tg
A możesz napisać jak to sprowadzić? Tzn. co będzie wspólnym mianownikiem. (na prawdę słaby w tej dziedzinie jestem)Hausa pisze:\(\displaystyle{ \frac{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha } }{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha }+ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } }}\)
ułamki z mianownika sprowadź do wspólnego mianownika (:)) i już dalej powinno pójść.
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
związki między tg
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sin \alpha }{ \cos \alpha } }{ \frac{ \sin^2 \alpha}{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha } + \frac{ \cos^2 \alpha }{\sin \alpha \cdot \cos \alpha} }}\)