rzowiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

Witam.

Nie wiem jak rozwiązać takowe równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos x + \sin 2x =0}\)


Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Lorek »

Rozpisz \(\displaystyle{ \sin 2x}\).
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

ale jak
to będzie \(\displaystyle{ 2\sin x \cos x}\) ???
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 21:20 przez Jarinio, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Lorek »

Jak za tym \(\displaystyle{ \cos}\) będzie jeszcze \(\displaystyle{ x}\) to tak.
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

czyli tak \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x + 2 \sin x \cos x =0}\)

i co dalej ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rzowiąż równanie

Post autor: kropka+ »

Cosinus przed nawias i kiedy iloczyn jest równy zero?
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

\(\displaystyle{ cos x ( \sqrt{3} + 2 sin x)}\) i cos = 0 przy 90 stopniach

czyli \(\displaystyle{ cos x ( \sqrt{3} + 2 sin x) = 90}\) ???
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 21:34 przez Jarinio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rzowiąż równanie

Post autor: kropka+ »

A drugi czynnik?
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

Ale o co chodzi ztym 2 czynnikiem bo jestem ciemny z trygonometrii
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rzowiąż równanie

Post autor: kropka+ »

Kiedy drugi czynnik jest równy zero?
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

przy 0 stopniach
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rzowiąż równanie

Post autor: kropka+ »

Źle
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

No to przy ilu bo nie wiem
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

rzowiąż równanie

Post autor: kropka+ »

Ile musi wynosić sin x, żeby drugi czynnik był zero?
Jarinio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 lis 2010, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe Kusy
Podziękował: 2 razy

rzowiąż równanie

Post autor: Jarinio »

1 ??
ODPOWIEDZ