trygonometria!
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trygonometria!
to jest zadanie z matury 2006 podstawowej
\(\displaystyle{ 4tgx=3sin^{2}x+3cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 4tgx=3(sin^{2}x+cos^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac {3}{4}}\)
wiemy ze tg dowolnego kata to iloraz rzednej do odcietej, i mamy warunek a
\(\displaystyle{ 4tgx=3sin^{2}x+3cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 4tgx=3(sin^{2}x+cos^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac {3}{4}}\)
wiemy ze tg dowolnego kata to iloraz rzednej do odcietej, i mamy warunek a
trygonometria!
ktos mi przyslal takie rozwiazanie ctg a= sin�a+3 cos�a= 3(sin�a+cos�a)=3 tga=jedna trzecia
i trzeba bylo odnalezc kat w tablicach.czyli ktore rozwiazanie jest dobre?
i trzeba bylo odnalezc kat w tablicach.czyli ktore rozwiazanie jest dobre?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trygonometria!
jesli chodzi o rownanie:
\(\displaystyle{ 4tgx=3sin^{2}x+3cos^{2}x}\)
to rozwiazniem jest: \(\displaystyle{ tgx=\frac {3}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4tgx=3sin^{2}x+3cos^{2}x}\)
to rozwiazniem jest: \(\displaystyle{ tgx=\frac {3}{4}}\)
trygonometria!
aha czyli to twoje rozwiazanie jest dobre ok dzieki bardzo
[ Dodano: 15 Grudzień 2006, 15:48 ]
jeszcze jedno a jak mam zaznaczyc ten kat a w ukladzie wspolrzednych?
[ Dodano: 15 Grudzień 2006, 15:48 ]
jeszcze jedno a jak mam zaznaczyc ten kat a w ukladzie wspolrzednych?