wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jesli:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{8}{17}}\)
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{8}{17}}\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 21:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
Powód: symbol sinusa to \sin
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
Oblicz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) z jedynki trygonometrycznej. Dalej masz wzory na \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
a po co liczysz jakąś przyprostokątną?? Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha =1}\) i wylicz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Milicz
- Podziękował: 22 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{15}{17}}\)
-- 17 lut 2011, o 21:35 --
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha =1-\sin ^{2} \alpha}\)
-- 17 lut 2011, o 21:35 --
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha =1-\sin ^{2} \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 21:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac{15}{17}}\) lub \(\displaystyle{ \cos \alpha =-\frac{15}{17}}\). pamiętaj zawsze o tym, że są wtedy 2 rozwiązania. I teraz oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne dla każdego \(\displaystyle{ \cos \alpha}\), który właśnie wspólnymi siłami obliczyliśmy:)
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
To ma być kąt ostry czyli kąt z pierwszej ćwiartki. Więc z tego co wiem należy odrzucić ujemny wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
Oj przepraszam. nie zauważyłem, że jest dopisane, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych
Tak ostatnio zachęcam - kąt ostry - to wszystko z trójkąta prostokątnego.
Zadania zamknięte - masz boki (8); (17); (trzeci z Pitagorasa).
Zadania otwarte - masz boki (8x); (17x); (trzeci z ...)
I obliczasz co chcą.
Zadania zamknięte - masz boki (8); (17); (trzeci z Pitagorasa).
Zadania otwarte - masz boki (8x); (17x); (trzeci z ...)
I obliczasz co chcą.