Obliczanie kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
90Misiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Obliczanie kąta

Post autor: 90Misiek »

Witam
Mam taki problem.

\(\displaystyle{ \cos \alpha = -\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = -\frac{4}{5}}\)

niewiem jak oblicza sie kąt z takich wartosci których nie ma w tabelkach (30,60...) jakby ktos dał rady mi to wyjasnic to był bym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 18:25 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczanie kąta

Post autor: Crizz »

Można tylko odczytać z tablic matematycznych / obliczyć na dobrym kalkulatorze (pamiętając, której ćwiartki będzie to kąt).
ODPOWIEDZ