jak w tytule a teraz o co mi chodzi:
niech mi ktoś wytłumaczy to cholerstwo :/ niby trochę rozumiem ale nei wszystko... ale nie dajcie linków ze stronami bo już chyba przejrzałem wszystkie...
z góry dzięx za pomoc
Wykres funkcji homograficznych
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wykres funkcji homograficznych
Napisz konkretnie o jaki przykład chodzi to opisze, będzie łatwiej zrozumieć
Wykres funkcji homograficznych
funkcje homograficzne,jak rozumiem, wiesz, , co to jest?
Jak mamy wzor funkcji f(x) = (ax + b)/(cx + d), adcb, to mozna przeksztalcic wzor funkcji do postaci: f(x) = a/(x-p) + q (tu jest juz inne a niz w poprzednim wzorze, taki jest wzor ogolny!)
A wykres funkcji f(x)=a/(x-p) + q jest hiperbola (takie dwa luki ) przesunieta o p w prawo i o q do gory...
I tak serio, bez konkretow to trudno coswiecej napisac...
Masz w ogole jakis podrecznik? Lepiej lub gorzej, ale jest to opisane w kazdym podreczniku... Napisz ktorego podrecznika uzywasz, moze mam akurat, to bede mogla sie do rysunkow z ksiazki odwolywac przy tlumaczeniu...
Jak mamy wzor funkcji f(x) = (ax + b)/(cx + d), adcb, to mozna przeksztalcic wzor funkcji do postaci: f(x) = a/(x-p) + q (tu jest juz inne a niz w poprzednim wzorze, taki jest wzor ogolny!)
A wykres funkcji f(x)=a/(x-p) + q jest hiperbola (takie dwa luki ) przesunieta o p w prawo i o q do gory...
I tak serio, bez konkretow to trudno coswiecej napisac...
Masz w ogole jakis podrecznik? Lepiej lub gorzej, ale jest to opisane w kazdym podreczniku... Napisz ktorego podrecznika uzywasz, moze mam akurat, to bede mogla sie do rysunkow z ksiazki odwolywac przy tlumaczeniu...
Wykres funkcji homograficznych
no niestety... z takiej normalnej książki nie korzystamy, tylko ze zbioru zadań. Więkrzość z tego tematu rozumiem oprócz jednego: na jakiej zasadzie stawiam punkty na osi x,y.
Wykres funkcji homograficznych
Ogolnie, punkty na osiach to jest tak:
na osi poziomej, ktora ma rownanie y = 0 szukamy miejsca zerowego funkcji f(x)
na osi pionowej, ktora ma rownanie x = 0 wstawiamy argument x=0 do wzoru f(x) i obliczamy wartosc funkcji w 0.
na osi poziomej, ktora ma rownanie y = 0 szukamy miejsca zerowego funkcji f(x)
na osi pionowej, ktora ma rownanie x = 0 wstawiamy argument x=0 do wzoru f(x) i obliczamy wartosc funkcji w 0.