Kąt nachylenia drogi.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematyczka101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 sty 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Kąt nachylenia drogi.

Post autor: matematyczka101 »

Droga wznosi się pod kątem ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) do poziomu. Jaką różnicę poziomów pokonał samochód, który przejechał tą drogą 2 km?

a) \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{2}}\) km

b) \(\displaystyle{ 2 sin \alpha}\) km

c) \(\displaystyle{ 2 tg \alpha}\) km

d) \(\displaystyle{ 2 cos \alpha}\) km


proszę o rozwiązanie po kolei
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąt nachylenia drogi.

Post autor: piasek101 »

Narysuj trójkąt prostokątny - droga pod górę - może coś zaskoczysz.
ODPOWIEDZ