Ile wynosi tg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematyczka101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 sty 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Ile wynosi tg.

Post autor: matematyczka101 »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{3}}\). Wówczas \(\displaystyle{ tg \alpha}\) jest równy:
a) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

proszę o rozwiązanie po kolei , czy trzeba sprawdzić wszystkie opcje czy jakoś od razu ?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Ile wynosi tg.

Post autor: mateuszek89 »

Wylicz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) a następnie skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \tg \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ile wynosi tg.

Post autor: piasek101 »

Od razu z trójkąta prostokątnego o bokach : 1; 3; x (ten ostatni masz z Pitagorasa).
matematyczka101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 sty 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Ile wynosi tg.

Post autor: matematyczka101 »

piasek101 pisze:Od razu z trójkąta prostokątnego o bokach : 1; 3; x (ten ostatni masz z Pitagorasa).
o jaa dzieki, no tak, dlaczego ja wgl nie mysle..
ODPOWIEDZ