Równanie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
raidmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 20 lis 2006, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PK
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: raidmaster »

Po raz kolejny proszę o pomoc z zadaniem:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ cos2x+msinx+7=2m}\) ma rozwiązania. (:P)
Jak rozwiązuje sie takie równanie?
Czy są jakieś konkretne sposoby na rozwiązywanie równań trygonometrycznych z parametrem?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, o 16:04 przez raidmaster, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Lorek »

raidmaster pisze: równanie
Równanie...co? (co ma zachodzić?)

[ Dodano: Czw Gru 14, 2006 4:12 pm ]
\(\displaystyle{ \cos 2x +m\sin x+7=2m\\1-2\sin^2 x+m\sin x-2m+7=0\\\sin x=t\in\\-2t^2+mt-2m+8=0}\)
i to równanie kwadratowe musi mieć przynajmniej 1 pierwiastek należący do przedziału \(\displaystyle{ }\)
Awatar użytkownika
raidmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 20 lis 2006, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PK
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: raidmaster »

Czizas, pomyliłem wzór \(\displaystyle{ cos2x}\) ze wzorem \(\displaystyle{ sin2x}\). W każdym bądź razie wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ