Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2sin3x=- \sqrt{2}\\sin3x= -\frac{ \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3x= \frac{5}{4} \pi +2k \pi \vee 3x= \pi - \frac{5}{4} \pi +2k \pi \\x= \frac{5}{12} \pi + \frac{2k }{3} \pi \vee x=-\frac{ \pi}{12} + \frac{2k }{3} \pi}\)
Czy dobrze rozwiązane?
\(\displaystyle{ 3x= \frac{5}{4} \pi +2k \pi \vee 3x= \pi - \frac{5}{4} \pi +2k \pi \\x= \frac{5}{12} \pi + \frac{2k }{3} \pi \vee x=-\frac{ \pi}{12} + \frac{2k }{3} \pi}\)
Czy dobrze rozwiązane?
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie trygonometryczne
w przedziale \(\displaystyle{ <0;2\pi>}\) sinus przyjmuje wartości ujemne w przedziale \(\displaystyle{ <\pi;2\pi>}\)więc zrobiłbym tak:
\(\displaystyle{ \pi+ \frac{\pi}{4}\\2\pi- \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \pi+ \frac{\pi}{4}\\2\pi- \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie trygonometryczne
a dlaczego nie mogę wziąć przedziału \(\displaystyle{ <-\pi;0>}\)sushi pisze:w zadaniu nie ma ograniczen na cwiartki, wiec musi byc II i III cwiartka
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równanie trygonometryczne
jak sie nudzisz to mozesz wziac \(\displaystyle{ <2000003 \pi ; 2000004 \pi>}\)
ustawowo sie bierze zapis \(\displaystyle{ < \pi ; 2 \pi>}\)
ustawowo sie bierze zapis \(\displaystyle{ < \pi ; 2 \pi>}\)