Największa i najmniejsza wartość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Największa i najmniejsza wartość

Post autor: wazorn »

Znaleźć o ile to możliwe, największą i najmniejszą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\arccos x^{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ x\in [\frac{ -\sqrt{2} }{2},\frac{ \sqrt{2} }{2}]}\)

Mam problem, nie wiem od czego zacząć :p
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 19:31 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Największa i najmniejsza wartość

Post autor: blost »

jak to w zyciu bywa - od pochodnej
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Największa i najmniejsza wartość

Post autor: wazorn »

No tak też zrobiłem , potem wyznaczyłem sobie dziedzine

Przyrównałem do 0 , wyliczyłem x który wychodził 0 i dalej się zatrzymałem
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Największa i najmniejsza wartość

Post autor: blost »

no i dobrze robisz teraz musisz policzyc wartosci na w tym punkcie oraz na konciach przedziałów. Nie musisz nawet liczyc 2 pochodnej, ponieważ jezeli w x=0 bedziesz mial przegiecie, to zauwazysz to gdyz
\(\displaystyle{ f(\frac{ -\sqrt{2}}{2}) \le f(0) \le f(\frac{ -\sqrt{2}}{2})}\)

lub \(\displaystyle{ ( f(\frac{ -\sqrt{2}}{2}) \ge f(0) \ge f(\frac{ -\sqrt{2}}{2}))}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Największa i najmniejsza wartość

Post autor: Inkwizytor »

A ja powiem więcej. W tym typie zadania jeśli któreś z punktów (o ile nie wszystkie) \(\displaystyle{ x_1 , x_2, x_3, ... , x_n}\) jako rozwiązania równania \(\displaystyle{ f'(x)=0}\) nie są ekstremami tylko punktami "przypadkowymi" (zdarza się) to i tak wartość funkcji w tych punktach nie będzie ani największa, ani najmniejsza*.
Zatem można po prostu policzyć wartość funkcji w każdym z tych punktów \(\displaystyle{ f(x_1), f(x_2), f(x_3), ... , f(x_n)}\), bez zastanawiania się który z nich jest ekstremum, a który nie. Często jest to szybsza metoda niż "bawienie się" w analizowanie każdego z punktów.

*) o ile żaden z nich nie jest krańcem przedziału lub funkcja nie jest stała na całym przedziale Bo sprawdzenie czy dany punkt należy do dziedziny i do rzeczonego przedziału uważam za rzecz oczywistą
ODPOWIEDZ