Oblicz miary kątow

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jolka5-15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok

Oblicz miary kątow

Post autor: jolka5-15 »

zad. 1
Ramiona trapezu mają długości \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) oraz tworzą z dłuższą podstawą kąty ostre. Oblicz miary wszystkich kątów trapezu, jeżeli jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\) .

zad.2
Pole trapezu równoramiennego, który nie jest równoległobokiem, jest równe \(\displaystyle{ 55 \sqrt{3} cm^2}\). Oblicz długości podstaw tego trapezu jeśli jego ramię ma długość \(\displaystyle{ 10 cm}\) i tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ 30}\) stopni.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 18:16 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Oblicz miary kątow

Post autor: mazurxD »

tak jak już napisałem
w 1. i 2. podziel sobie te trapezy na 2 trójkąty i prostokąt
w 1. masz dwa trójkąty gdzie dane masz po 2 boki, możesz policzyć kąty, a w 2. zadaniu masz odwrotnie, kąt i jeden bok
ODPOWIEDZ