Wyznaczyć wartości parametrów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: wazorn »

Dla jakich wartości parametrów a,b funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sin x-ax+b}\) jest malejąca na całej osi liczbowej.

Nie wiem czy dobrze , ale cos tam próbowałem z pochodnej funkcji liczyć.

\(\displaystyle{ F'(x)<0 \\
\cos x-b<0 \\
\cos x<b}\)

Nie wiem już sam także , proszę o odrobine wsparcia
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 13:05 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: Kartezjusz »

Zły parametr Ci został... Powinno zostać ci "a"...
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: wazorn »

Poprawione, co dalej mam zrobić z tym cosinusem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: piasek101 »

Miało być (jak już Ci zwracano uwagę) ,,a".

Jakie wziąć (a) aby \(\displaystyle{ cosx<a}\) zachodziło dla wszystkich (x) - sów ?
wazorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: wazorn »

no jak dobrze myśle to za "a" 1
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: piasek101 »

wazorn pisze:no jak dobrze myśle to za "a" 1
Jest ,,sporo" takich (a).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznaczyć wartości parametrów

Post autor: Kartezjusz »

Kolega ma rację. Dowolne a większe od 1,bo jak dasz mniejsze;gdzieniegdzie funkcja nie spełni założeń...
ODPOWIEDZ