(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
manu

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: manu »

czy mógłby mi ktoś dać wskazówki jak narysować wykresy :
y=sin|x|
y=tgx*ctgx thx
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: arigo »

y=sin|x| y=sinx (dla x>=0) i y=sin(-x) (dla x
Tomo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2004, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Tomo »

pierwsza funkcja: najpierw rysujesz wykres y=sinx a następnie część wykresu znajdującą sięponiżej osi OY odbijasz symetrycznie do tej osi (wykres to takie garby) a wykresem funkcji y=tgx*ctgx jest prosta o równaniu y=1 bo tgx*ctgx=1
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: W_Zygmunt »

Nie cała prosta, bo trzeba wyrzucić x-sy dla których tg(x) lub ctg(x) nie istnieje!!
Ostatnio zmieniony 27 lis 2004, o 19:05 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: olazola »

Tomo napisał:
pierwsza funkcja: najpierw rysujesz wykres y=sinx a następnie część wykresu znajdującą sięponiżej osi OY odbijasz symetrycznie do tej osi (wykres to takie garby)
nie mogę sie z tym zgodzic, tak można zrobić z |sinx| a sin|x| rysujemy następująco: najpierw rysujemy funkcję sinx część wykresu dla x>=0 zostawiamy bez zmian a dla x=0
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: arigo »

olazola pisze: najpierw rysujemy funkcję sinx część wykresu dla x>=0 zostawiamy bez zmian a dla x=0
przeciez tak napisalem
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: olazola »

Spokojnie, to był komentarz do postu Toma to nie znaczy że się czepiam wszystkich. Coś nerwowo dzisiaj
Tomo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2004, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi

(2 zadania) Narysuj wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Tomo »

racja, dzieki za korekte i sorki wszystkich za blad
ODPOWIEDZ