równanie funkcji trygonometrycznej z odejmowaniem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
tymbarkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lut 2011, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wlkp
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

równanie funkcji trygonometrycznej z odejmowaniem

Post autor: tymbarkowy »

Witam, rozwiązując równania trygonometryczne zatrzymałem się na przykładach z odejmowaniem lub dodawaniem funkcji. Mnożenie robię bez problemów, a odejmowania nie potrafię rozwiązać. Nie mam podręcznika żeby sprawdzić jak (kupiłem tylko zbiór zadań w ty roku ;p) i za Chiny mi nie chce wyjść. np:

\(\displaystyle{ \sin 2x= \sin x \Rightarrow \sin 2x-\sin x=0}\) ..... i co dalej?

czy mógłby mi ktoś rozwiązać? (tylko po to, żebym wiedział jak i mógł jechać dalej z zadaniami).
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 17:13 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie funkcji trygonometrycznej z odejmowaniem

Post autor: »

Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \sin 2x = 2\sin x \cos x}\).

Q.
Awatar użytkownika
tymbarkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lut 2011, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wlkp
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

równanie funkcji trygonometrycznej z odejmowaniem

Post autor: tymbarkowy »

dzięki z pomoc, gdzieś mi się zapodział ten wzór widocznie
ODPOWIEDZ