oblicz tg2alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
goodch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2011, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: goodch »

jak mam \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{2}}\) to jak obliczyc \(\displaystyle{ tg 2 \alpha}\) ??
Jak ktoś mógłby to krok po kroku....
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: mateuszek89 »

Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \tg {2\alpha}}\)
goodch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2011, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: goodch »

hm... gdyby wiedzieć jaki to wzór...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: ares41 »

hmh,...gdyby wiedzieć co to wikipedia..
goodch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2011, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: goodch »

Akurat wikipedii nie ufam -.-
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: ares41 »

no to jeszcze masz do dyspozycji KOMPENDIUM (czwarta zakładka)
goodch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2011, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

oblicz tg2alfa

Post autor: goodch »

Dzieki wielkie
ODPOWIEDZ