1. Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-sin^{4}x-cos^{4}x}{1-cos^{2}-sin^{6}}}\)
2. Rozwiąż równania:
a) \(\displaystyle{ tgx+ctgx=4sin2x}\)
b) \(\displaystyle{ (cosx-sinx)^{2}+tgx=2sin^{2}x}\)
Z góry dziekuje za wszelkie wskazówki:D
Dziedzina :: Zbiór wartości :: Równanie
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Dziedzina :: Zbiór wartości :: Równanie
jedziemy z koksem (odpowiadam)FK pisze:\(\displaystyle{ (cosx-sinx)^{2}+tgx=2sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ cos^2x+sin^2x-(2sinxcosx)+tgx=2sin^2x}\)
\(\displaystyle{ cos^2x+sin^2x-sin2x+tgx=2sin^2}\)
\(\displaystyle{ 1-sin2x+tgx=2sin^2}\)
dalej dojdziesz
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dziedzina :: Zbiór wartości :: Równanie
1)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-sin^{4}x-cos^{4}x}{1-cos^{2}x-sin^{6}x}=\frac{sin^{2}x-sin^{4}x+cos^{2}x-cos^{4}x}{sin^{2}x-sin^{6}x}=\\=
\frac{sin^{2}x(1-sin^{2}x)+cos^{2}x(1-cos^{2}x)}{sin^{2}x(1-sin^{4}x)}=\frac{sin^{2}xcos^{2}x+sin^{2}xcos^{2}x}{sin^{2}x(1-sin^{2}x)(1+sin^{2}x)}=\\=
\frac{2sin^{2}xcos^{2}x}{sin^{2}xcos^{2}x(1+sin^{2}x)}}\)
By skrócić wyznaczmy teraz dziedzinę:
-\(\displaystyle{ sinx\neq{0}}\)
-\(\displaystyle{ cosx\neq{0}}\)
Po skróceniu:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{1+sin^{2}x}}\)
Mianownik przyjmuje wartości z przedziału(pamiętając o dziedzinie):
\(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1-sin^{4}x-cos^{4}x}{1-cos^{2}x-sin^{6}x}=\frac{sin^{2}x-sin^{4}x+cos^{2}x-cos^{4}x}{sin^{2}x-sin^{6}x}=\\=
\frac{sin^{2}x(1-sin^{2}x)+cos^{2}x(1-cos^{2}x)}{sin^{2}x(1-sin^{4}x)}=\frac{sin^{2}xcos^{2}x+sin^{2}xcos^{2}x}{sin^{2}x(1-sin^{2}x)(1+sin^{2}x)}=\\=
\frac{2sin^{2}xcos^{2}x}{sin^{2}xcos^{2}x(1+sin^{2}x)}}\)
By skrócić wyznaczmy teraz dziedzinę:
-\(\displaystyle{ sinx\neq{0}}\)
-\(\displaystyle{ cosx\neq{0}}\)
Po skróceniu:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{1+sin^{2}x}}\)
Mianownik przyjmuje wartości z przedziału(pamiętając o dziedzinie):
\(\displaystyle{ 0}\)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, o 00:00 przez ariadna, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Dziedzina :: Zbiór wartości :: Równanie
Zapomniałaś o dziedzinie przy uwzględnaniu zbioru wartości
A tak przy okazji
\(\displaystyle{ tg x+ctg x=4\sin 2x\\\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=4\sin 2x\\\frac{\sin^2 x+\cos^2x}{\sin x\cos x}=4\sin 2x\\1=2\sin 2x\cdot 2\sin x\cos x\\1=2\sin 2x\cdot \sin 2x\\\frac{1}{2}=\sin^2 2x}\)
itd.
A tak przy okazji
\(\displaystyle{ tg x+ctg x=4\sin 2x\\\frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x}=4\sin 2x\\\frac{\sin^2 x+\cos^2x}{\sin x\cos x}=4\sin 2x\\1=2\sin 2x\cdot 2\sin x\cos x\\1=2\sin 2x\cdot \sin 2x\\\frac{1}{2}=\sin^2 2x}\)
itd.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dziedzina :: Zbiór wartości :: Równanie
Lorek, dzięki, naniosłam poprawkę.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 17:00 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.