oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznycg kata α więdząc że ;
cosα=-2/5 i αε(Π/2,Π)
prosze o pomoc!!!!
funkcja trygonometrryczna
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
funkcja trygonometrryczna
stosujesz jedynke trygonometryczna jest to 2 cwiarka , a w tej cwiartce dodatni jest tylko sinus
\(\displaystyle{ sin^2x}\) + (-2/5)^2=1
\(\displaystyle{ sin^2x}\)+\(\displaystyle{ \frac{4}{25}}\) =1
\(\displaystyle{ sin^2x}\)=\(\displaystyle{ \frac{21}{25}}\)
sinx=pierwiastek z 21 / 5 /-dzielone
\(\displaystyle{ tgx}\)=\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx}\)=\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\)
sinus i cosinus juz jest wiec tylko podstawisz i bedzie tg i ctg
\(\displaystyle{ sin^2x}\) + (-2/5)^2=1
\(\displaystyle{ sin^2x}\)+\(\displaystyle{ \frac{4}{25}}\) =1
\(\displaystyle{ sin^2x}\)=\(\displaystyle{ \frac{21}{25}}\)
sinx=pierwiastek z 21 / 5 /-dzielone
\(\displaystyle{ tgx}\)=\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx}\)=\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\)
sinus i cosinus juz jest wiec tylko podstawisz i bedzie tg i ctg