Wykresy funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

Wykresy funkcji trygonometrycznych

Post autor: Bugmenot »

Witam. Rozwiązuje maturalne zadania z trygonometrii i mam problem z wykresami funkcji.

zad1. Wykonaj wykres
\(\displaystyle{ f(x)= sinx \cdot \left| sinx \right| + cosx \cdot \left| cosx \right|}\)

Rozpatrzyłem 4 przypadki ze względu na obie wartości bezwzględne, w dwóch policzyłem z jedynki trygonometrycznej a w dwóch pozostałych ze wzoru na cos2x
Co dalej jak mam oznaczyć te przedziały?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wykresy funkcji trygonometrycznych

Post autor: lukasz1804 »

Rozważ tę funkcję najpierw dla \(\displaystyle{ 0\le x\le 2\pi}\). Jej postać jest inna w każdym z podprzedziałów \(\displaystyle{ \langle 0,\frac{\pi}{2}\rangle, \langle\frac{\pi}{2},\pi\rangle, \langle\pi,\frac{3}{2}\pi\rangle, \langle\frac{3}{2}\pi,2\pi\rangle}\).
Później wystarczy powołać się na okresowość tej funkcji, by sporządzić jej wykres dla pozostałych \(\displaystyle{ x}\).
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

Wykresy funkcji trygonometrycznych

Post autor: Bugmenot »

Ooo faktycznie Wszystko sie zgadza na wykresie z tym co napisałeś. Dzieki
ODPOWIEDZ