Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Post autor: Dave »

Mam taka tozsamosc \(\displaystyle{ 2sin^2x - \frac{1 - ctg^2x}{1 + ctg^2x} = 1}\)
I nie wiem jak mam przeksztalcic ten iloraz ctg, prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 13 gru 2006, o 20:02 przez Dave, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Post autor: Lorek »

To nie jest tożsamość
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Post autor: Dave »

przepraszam juz poprawilem, zgubilem jeden kwadracik
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Post autor: Lorek »

Dobra, podpowiedź: rozszerz ułamek o \(\displaystyle{ \frac{\sin^2 x}{\sin^2 x}}\)
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Tozsamosc trygonometryczna z ilorazem ctg

Post autor: Dave »

O i ladnie wychodzi, dziekuje bardzo przyznaje punkt:)
ODPOWIEDZ