Witam!
Czy ktoś mógłby mi pokazać i krótko napisać jak dojść z tego wyrażenia:
\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot \cos \alpha \cdot \frac{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{ \cos 2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }{2 \cdot \sin \alpha }}\)
do takiego:
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \cdot \ctg \alpha }{2 \cdot \cos 2 \alpha }}\)
Doszedłem do tego pierwszego sam (zad. z geometrii), ale utknąłem teraz.
Proszę o pomoc.
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Podziękował: 1 raz
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 18:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych. Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 50 razy
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
\(\displaystyle{ \cos ^{2 }\alpha-\sin ^{2} \alpha =\cos 2\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 18:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
\(\displaystyle{ \ctg \alpha, a ^{2}/2,}\) już jest, pokażemy, że\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot \cos \alpha \cdot \frac{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{ \cos 2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }{2 \cdot \sin \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{ \cos 2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }= \frac{1}{ \cos 2 \alpha }}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) = \cos 2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{ \cos 2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }= \frac{\sin ^{2} 2\alpha + (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) \cdot \cos 2 \alpha }{ \cos 2 \alpha} }}\)
i tam widać w liczniku jedynkę trygonometryczną
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 18:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Podziękował: 1 raz
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
nie czaje\(\displaystyle{ ctg \alpha, a ^{2}/2, już jest, pokażemy, że}\)
jakbyś mógł jakoś słownie krótko napisz o co ci chodzi
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{cos \alpha}{sin \alpha}}\)
mówiąc już jest miałem na myśli że dziele robote na zrobioną i niezrobioną
mówiąc już jest miałem na myśli że dziele robote na zrobioną i niezrobioną
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Podziękował: 1 raz
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
a gdzie to zastosowałeś?
-- 11 lut 2011, o 17:52 --
aha czaje, przyrównałeś te dwa wyrażenia
tylko jak to zrobić bez tego bo to
\(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \cos \alpha \cdot \frac{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{\cos2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }{2 \cdot \sin \alpha }}\)
to jest Pole figury i muszę dojść do tego tak po kolei bez przyrównywania do odpowiedzi :
-- 11 lut 2011, o 18:04 --
okej zrobiłem dzięki za pomoc
-- 11 lut 2011, o 17:52 --
aha czaje, przyrównałeś te dwa wyrażenia
tylko jak to zrobić bez tego bo to
\(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \cos \alpha \cdot \frac{ \frac{\sin ^{2} 2\alpha }{\cos2 \alpha }+ (-\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2 }\alpha ) }{2 \cdot \sin \alpha }}\)
to jest Pole figury i muszę dojść do tego tak po kolei bez przyrównywania do odpowiedzi :
-- 11 lut 2011, o 18:04 --
okej zrobiłem dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 18:21 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Uporządkowanie wyrażenia trygonometrycznego
Skup się na tym monstrualnym liczniku. Ja go wyżej przekształciłem.