sinus i cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematyczka101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 sty 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

sinus i cosinus

Post autor: matematyczka101 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg \alpha}\) = 2, oblicz \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha}\) .

alfa < 90°
tanges alfa=2
sinus alfa =?
cosinus alfa=?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

sinus i cosinus

Post autor: ares41 »

skorzystaj z zależności pomiędzy tangensem a sinusem i cosinusem a także wykorzystaj jedynkę trygonometryczną.
matematyczka101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 sty 2011, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

sinus i cosinus

Post autor: matematyczka101 »

super!!!
/kto pomoze?
ODPOWIEDZ