Wzory redukcyjne zastosowanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzieckowemgle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 lut 2009, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Wzory redukcyjne zastosowanie

Post autor: dzieckowemgle »

Rozwiązując zadanie z mechaniki dochodzę do tego momentu:

\(\displaystyle{ S _{2} =-G \frac{cos30}{cos ^{2}60 +cos ^{2}30 }}\)

I tu pytanie czy jest to dobrze zredukowane

\(\displaystyle{ cos ^{2}(90-60)=sin ^{2}30}\)

\(\displaystyle{ cos ^{2}60=sin ^{2}30}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wzory redukcyjne zastosowanie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos ^{2}(90-60) \neq sin ^{2}30}\)

druga linijka jest ok
ODPOWIEDZ