\(\displaystyle{ sinx= -\frac{1}{2}}\)
wiedząc, że funkcja sinus jest okresowa, rozpatrzę rozwiązanie na przedziale\(\displaystyle{ x \in <0;2 \pi>}\)
korzystając z nieparzystości \(\displaystyle{ sin(- \frac{ \pi }{6}) =-sin( \frac{ \pi }{6})=-\frac{1}{2}}\)
W rozpatrywanym przedziale \(\displaystyle{ x \in <0;2 \pi>}\) funkcja przyjmuje wartości ujemne na przedzile
\(\displaystyle{ x \in < \pi ;2 \pi>}\)
a więc
\(\displaystyle{ x= \frac{7 \pi }{6}+2k \pi \vee x=\frac{11 \pi }{6}+2k \pi, \ k \in C}\)
czy takie rozumowanie jest poprawne?
Równanie trygonometryczne
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Równanie trygonometryczne
Z tego co wiem to nie ma tu sensu wykorzystywać nieparzystości sinusoidy
\(\displaystyle{ x _{1} = \pi + \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{7}{6} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 2\pi - \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{11}{6} \pi +2k \pi}\)
czyli dobrze
\(\displaystyle{ x _{1} = \pi + \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{7}{6} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 2\pi - \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{11}{6} \pi +2k \pi}\)
czyli dobrze