Rozwiąż sin x = sin....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż sin x = sin....

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ \sin x = \sin 10 x \\
x=10x+2k \pi \vee x = \ldots}\)


no właśnie i co dalej jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 9 lut 2011, o 18:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Rozwiąż sin x = sin....

Post autor: matmi »

Przenieść iksy na jedną stronę i rozwiązać jak zwykłe równanie. Ewentualnie w rozwiązaniu zamiast -k można napisać k bo i tak \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\)
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż sin x = sin....

Post autor: Pekinnn12 »

tak ale jak bedzie wyglądać to po prawej po \(\displaystyle{ \vee}\)
ODPOWIEDZ