Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
\(\displaystyle{ 1+sin^2(mx)=cosx}\)
Dla jakich wartości parametru równanie ma jedno rozwiąza
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 gru 2006, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: daleko..daleko...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości parametru równanie ma jedno rozwiąza
zauważamy, że x=0 niezależnie od wartosci parametru jest rozwiązaniem tego równania. szukamy innych rozwiązań (żeby je wykluczyć).
Lewa strona przyjmuje wartość najmniej 1, a prawa najwiecej 1.
Szukamy x dla którego L=1 i P=1.
sin^2(mx)=0 i cosx=1
mx=kpi i x=2lpi
z tego: m(2lpi)=kpi /dzielimy przez pi
2lm=k /:2l (bo l różne 0)
m=k/2l z tego wynika że m nalezy do wymiernych
wykluczmy m
odp dla m należącego do R-W równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie x=0.
Lewa strona przyjmuje wartość najmniej 1, a prawa najwiecej 1.
Szukamy x dla którego L=1 i P=1.
sin^2(mx)=0 i cosx=1
mx=kpi i x=2lpi
z tego: m(2lpi)=kpi /dzielimy przez pi
2lm=k /:2l (bo l różne 0)
m=k/2l z tego wynika że m nalezy do wymiernych
wykluczmy m
odp dla m należącego do R-W równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie x=0.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 11 razy
Dla jakich wartości parametru równanie ma jedno rozwiąza
Cześć
Ale dlaczego wykluczamy m... dlaczego szukamy innych rozwiązań by je wykluczyć?
Czy ktoś mógłby całe zadania od początku wytłumaczyć tak baaaardzo łopatologicznie?
Ale dlaczego wykluczamy m... dlaczego szukamy innych rozwiązań by je wykluczyć?
Czy ktoś mógłby całe zadania od początku wytłumaczyć tak baaaardzo łopatologicznie?