Witam
Nie mogę sobie poradzić z prostą rzeczą. Muszę znaleść wspólny kąt dla \(\displaystyle{ \cos\varphi=\frac{\sqrt{3}}{2}}\) \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{-1}{2}}\) oraz dla drugiej pary
\(\displaystyle{ \cos\varphi= -\frac{\sqrt{2}}{2}}\) \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{1}{\sqrt{2}}}\).
Proszę o podanie konkretnego wzoru, bo nie wiem czy mam dodawać \(\displaystyle{ \pi}\) czy odejmować \(\displaystyle{ \pi}\) czy dodawać \(\displaystyle{ 2\pi}\)?
wartości sinusa i cosinusa
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wartości sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ a) \ (\frac{ \pi }{2}+ \frac{ \pi }{6})+ 2k \pi = \frac{2}{3} \pi + 2k \pi \\
b) \ ( \pi - \frac{ \pi }{4})+ 2k \pi = \frac{3}{4} \pi + 2k \pi}\)
b) \ ( \pi - \frac{ \pi }{4})+ 2k \pi = \frac{3}{4} \pi + 2k \pi}\)