Wartości funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
honeylo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 23 lis 2010, o 16:39
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: honeylo »

Jak policzyć \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) jeżeli jest dany \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{2}-1}\) ?

Tzn. wiem, że wyliczamy go z jedynki trygonometrycznej, czyli mam coś takiego:

\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha = 1 \\ ( \sqrt{2}-1) ^{2}+ \cos ^{2} \alpha= 1}\)

Po obliczeniu tego wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{-2+2 \sqrt{2} }}\)

no i nie wiem jak uwymiernić tangensa bo potem mam coś takiego :

\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{2}-1 }{ \sqrt{-2+2 \sqrt{2} } }}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 18:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: anna_ »

Pomnóz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \sqrt{2+2 \sqrt{2} }}\)
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: ?ntegral »

Uwaga.

\(\displaystyle{ \cos{\alpha}=-\sqrt{-2+2\sqrt{2}} \quad \vee \quad \cos{\alpha}=\sqrt{-2+2\sqrt{2}}}\)
ODPOWIEDZ