Dla pewnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ \tg\alpha + \frac{1}{\tg\alpha} = \frac{5}{\sin\alpha}}\)
Oblicz wartości \(\displaystyle{ \sin\alpha}\), \(\displaystyle{ \cos\alpha}\), \(\displaystyle{ \tg\alpha}\)
Z góry przepraszam za błędy w pisowni, ale się starałam!
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 7 lut 2011, o 20:47 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry[latex]...[/latex] na całe wyrażenie matematyczne!
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
równanie trygonometryczne
Pytania pomocnicze:
1. Czym jest inaczej \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha}}\) ?
2. Wzory wiążące tangensa z sinusem i cosinusem
3. Potem lewą stronę do wspólnego mianownika
1. Czym jest inaczej \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha}}\) ?
2. Wzory wiążące tangensa z sinusem i cosinusem
3. Potem lewą stronę do wspólnego mianownika