Obliczenie SIN kąta "alfa"

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
waglik22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lut 2011, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczenie SIN kąta "alfa"

Post autor: waglik22 »

Witam, mam problem z takim zadaniem:

Kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego.

\(\displaystyle{ \cos\beta= \tfrac34}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)

powinienem chyba, użyć tego wzoru:

\(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos(90- \alpha )}\)

tylko nie wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 7 lut 2011, o 19:52 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczenie SIN kąta "alfa"

Post autor: Chromosom »

tak, z tego wzoru.Wez pod uwage to ze \(\displaystyle{ \alpha=\tfrac\pi2-\beta}\)
waglik22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lut 2011, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczenie SIN kąta "alfa"

Post autor: waglik22 »

Chromosom pisze: \(\displaystyle{ \alpha=\tfrac\pi2-\beta}\)
nigdzie w książce czegoś takiego nie mam Bez tego jest, to niewykonalne?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczenie SIN kąta "alfa"

Post autor: Chromosom »

to wynika z tego ze suma katow w trojkacie jest rowna \(\displaystyle{ \pi}\), jeden z katow jest prosty wiec zostaje \(\displaystyle{ \alpha+\beta=\tfrac\pi2}\)
ODPOWIEDZ