znając sinus kąta oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Rowny14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2011, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znając sinus kąta oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Rowny14 »

Wiedząc, że sinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{8+ \sqrt{15} } }{4}}\) oblicz wartość liczbową wyrażenia \(\displaystyle{ (sin \alpha +cos \alpha ) ^{2}}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

znając sinus kąta oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \left( sin \alpha + cos \alpha \right)^2 = 1 + 2sin \alpha cos \alpha}\)
Rowny14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2011, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znając sinus kąta oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Rowny14 »

a co dalej?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

znając sinus kąta oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Afish »

Wylicz kosinusa i podstaw do wzoru.
ODPOWIEDZ