Obliczanie tangensa z równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Rowny14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2011, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie tangensa z równania

Post autor: Rowny14 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ 4\sin ^{2} \alpha -3\cos ^{2} \alpha = 3}\) i alfa jest kątem ostrym, oblicz \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Obliczanie tangensa z równania

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4\sin^2\alpha-3\cos^2\alpha=3 \\ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
Rowny14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 sty 2011, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczanie tangensa z równania

Post autor: Rowny14 »

Czy wynik to \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Obliczanie tangensa z równania

Post autor: Lbubsazob »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ