Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: pracowity »

Nie mogę sobie poradzić z tym równaniem:
\(\displaystyle{ cosx-sinx= \frac{1}{cosx}}\)

doszedłem do tego, że
\(\displaystyle{ sinx=-cosx}\)
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: fon_nojman »

\(\displaystyle{ -\cos x=\cos (\pi+x)}\)

Nie zapomnij o założeniach
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: pracowity »

fon_nojman pisze:\(\displaystyle{ -\cos x=\cos (\pi+x)}\)

Nie zapomnij o założeniach
Do tego też doszedłem, ale nie wiem co dalej.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: fon_nojman »

\(\displaystyle{ \cos (x)=\sin(\frac{\pi}{2}+x)}\)

Tylko nie wiem czy da się przekształcić \(\displaystyle{ cosx-sinx= \frac{1}{cosx}}\) do \(\displaystyle{ sinx=-cosx.}\) Jak to zrobiłeś?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: Kacperdev »

No pewnie ze sie nie da xp. Nie łątwiej doprowadzic do równania jednej zmiennej i wyliczyc jak rownanie kwadratowe z pomocnicza zmienna?
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: pracowity »

fon_nojman pisze:\(\displaystyle{ \cos (x)=\sin(\frac{\pi}{2}+x)}\)

Tylko nie wiem czy da się przekształcić \(\displaystyle{ cosx-sinx= \frac{1}{cosx}}\) do \(\displaystyle{ sinx=-cosx.}\) Jak to zrobiłeś?
Pomnożyłem stronami przez \(\displaystyle{ cosx}\) następnie "1" zamieniłem na \(\displaystyle{ sin ^{2} x+cos ^{2} x}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: Kacperdev »

wtedy wychodzi

\(\displaystyle{ -sinxcosx=sin^2x}\)

-- 6 lut 2011, o 16:31 --

Racja... teraz widze... ale i tak łatwiej rozwiazac doprowadzajac do postaci samych sinusow albo cos
Ostatnio zmieniony 6 lut 2011, o 16:32 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: fon_nojman »

I tak ma być, jest ok

pracowity do czego doszedłeś po moich wskazówkach?
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: pracowity »

fon_nojman pisze:I tak ma być, jest ok

pracowity do czego doszedłeś po moich wskazówkach?
Na razie próbuje ale nie wychodzi.
Doszedłem też do tego:
\(\displaystyle{ sin2x=-2sin ^{2} x}\) - i co teraz z tym?

Kacperdev

\(\displaystyle{ -sinxcosx=sin ^{2}x}\) - i jak dalej to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: Kacperdev »

No włąsnie dobrze masz xD
\(\displaystyle{ sinx=0 \vee sinx+cosx=0}\)

w drugim mozna zastosowac jedyne trygonometryczna

\(\displaystyle{ sinx+\sqrt{1-sin^2 x}=0}\)

Chociaz po tych wszyskich perypteiach ncziego nie jestem pewny xD
Ostatnio zmieniony 6 lut 2011, o 16:40 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: fon_nojman »

Dochodzę do takiego czegoś

\(\displaystyle{ \sin (x)=\sin(\frac{3\pi}{2}+x)}\)
pracowity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 109 razy

Jedno niezbyt skomplikowane równanie

Post autor: pracowity »

Kacperdev pisze:No włąsnie dobrze masz xD
\(\displaystyle{ sinx=0 \vee sinx+cosx=0}\)

w drugim mozna zastosowac jedyne trygonometryczna

\(\displaystyle{ sinx+\sqrt{1-sin^2 x}=0}\)

Chociaz po tych wszyskich perypteiach ncziego nie jestem pewny xD
To jest dobrze wg. mnie \(\displaystyle{ sinx=0 \vee sinx+cosx=0}\)
ODPOWIEDZ