Obliczanie sin danego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sarzyna
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie sin danego kąta
Posługując się wzorem: \(\displaystyle{ \sin(A-B)=\sin \alpha \cos \beta -\cos \alpha \sin \beta}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin 15^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2011, o 22:58 przez matibialy2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie sin danego kąta
\(\displaystyle{ \alpha=45^o}\)
\(\displaystyle{ \beta=30^o}\)
i masz bład we wzorze
\(\displaystyle{ \beta=30^o}\)
i masz bład we wzorze
Ostatnio zmieniony 5 lut 2011, o 22:53 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Obliczanie sin danego kąta
\(\displaystyle{ sin15^0=sin(45^0-30^0)=sin45^0cos30^0-sin30^0cos45^0=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=\\=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)