Rozwiązać nierówność: \(\displaystyle{ 16sin^4(t)-16sin^2(t)+3>0}\) i zilustrować jej rozwiązanie na okręgu o równaniu: \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\)
Przekształciłem nierówność do postaci: \(\displaystyle{ 16(sin(t)- \frac{1}{2})(sin(t)+\frac{1}{2})(sin(t)-\frac{ \sqrt{3} }{2} )(sin(t)+\frac{ \sqrt{3} }{2} )}\) i nie wiem co dalej, proszę o podpowiedź
Zilustrować rozwiązanie nierówności na okręgu
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zilustrować rozwiązanie nierówności na okręgu
Tablice tryg.
Sinusy jakich kątów mają wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}, \ -\frac{1}{2},\ \frac{ \sqrt{3} }{2},\ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)?
Sinusy jakich kątów mają wartości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}, \ -\frac{1}{2},\ \frac{ \sqrt{3} }{2},\ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)?
- lokay
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Zilustrować rozwiązanie nierówności na okręgu
Jak rozwiązać nierówność to ja wiem, problem polega na tym że nie wiem jak jej rozwiązanie przedstawić na okręgu!
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zilustrować rozwiązanie nierówności na okręgu
Zapewne chodzi o takie zaznaczenie: ... logia_nazw
Albo, co lepiej jest widoczne: ... _color.svg
Pozdrawiam.
Albo, co lepiej jest widoczne: ... _color.svg
Pozdrawiam.
- asia6153
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Zilustrować rozwiązanie nierówności na okręgu
A skąd wzięło się \(\displaystyle{ 16 \left( sin \left( t \right) - \frac{1}{2} \right) \left( sin \left( t \right) + \frac{1}{2} \right) \left( sin \left( t \right) - \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) \left( sin \left( t \right) + \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)}\) ? Bardzo proszę o odpowiedź
Ostatnio zmieniony 6 lut 2011, o 17:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer[latex][/latex] na jedno CAŁE wyrażenie.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer