Określ zbiór wartości funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=2cos ^{2} x-cosx}\)
Doszedłem do: \(\displaystyle{ cos2x-cosx+1}\)
Dalej nie wiem co z tym zrobić.
zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
zbiór wartości funkcji
A może pod cosx podstawić t ? wtedy masz równanie kwadratowe- możesz obliczyć największą i najmniejszą jej wartość przy założeniu , że cosx przyjmuje wartości (-1;1)
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
zbiór wartości funkcji
Rozważmy trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ f(t)=2t^{2} - t}\).
\(\displaystyle{ f(t)=t(2t-1)}\). Miejsca zerowe \(\displaystyle{ 0, \frac{1}{2}}\). Wierzchołek paraboli wykresu f jest \(\displaystyle{ ( \frac{1}{4}, - \frac{1}{4} )}\)
Zastanówmy się nad złożeniem funkcji\(\displaystyle{ f(\cos x)}\). Zbiór wartości cosinusa to \(\displaystyle{ <-1,1>}\). Patrząc na wykres f obliczmy wartości dla f w punktach \(\displaystyle{ x=-1, x=1.}\)
\(\displaystyle{ f(-1) = 3, f(1) = 1.}\) Dla x takiego, że \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{4}}\) dostaniemy \(\displaystyle{ f(\cos x) = -\frac{1}{4}}\).
Złożenie funkcji \(\displaystyle{ f(\cos x)}\) jest funkcją ciągłą argumentu x. Zatem funkcja ta przyjmuje wszystkie wartości z przedziału \(\displaystyle{ <-\frac{1}{4}, 3>}\).
\(\displaystyle{ f(t)=t(2t-1)}\). Miejsca zerowe \(\displaystyle{ 0, \frac{1}{2}}\). Wierzchołek paraboli wykresu f jest \(\displaystyle{ ( \frac{1}{4}, - \frac{1}{4} )}\)
Zastanówmy się nad złożeniem funkcji\(\displaystyle{ f(\cos x)}\). Zbiór wartości cosinusa to \(\displaystyle{ <-1,1>}\). Patrząc na wykres f obliczmy wartości dla f w punktach \(\displaystyle{ x=-1, x=1.}\)
\(\displaystyle{ f(-1) = 3, f(1) = 1.}\) Dla x takiego, że \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{4}}\) dostaniemy \(\displaystyle{ f(\cos x) = -\frac{1}{4}}\).
Złożenie funkcji \(\displaystyle{ f(\cos x)}\) jest funkcją ciągłą argumentu x. Zatem funkcja ta przyjmuje wszystkie wartości z przedziału \(\displaystyle{ <-\frac{1}{4}, 3>}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
zbiór wartości funkcji
Dziękuję serdecznie za obie odpowiedzi. W ogóle nie myślałem, żeby rozważyć to jako trójmian. Sprawa jasna.