rozwiazaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
321start
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ad
Podziękował: 3 razy

rozwiazaz rownanie

Post autor: 321start »

rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ 3cos2x + sin^{2}x=cos^{2}x + \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

rozwiazaz rownanie

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ \cos 2x = \cos^2x - \sin^2 x}\)

\(\displaystyle{ \sin^2x = 1- \cos^2x}\)

Wszystko zamieniasz na jedną z funkcji no i już prosto dalej.
ODPOWIEDZ