miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Post autor: unn4m3nd »

Witam
Mam do zrobienia takie zadanie:
Znajdź miarę kąta ostrego, pod jakim przecinają się proste o równaniach 2x+3y+15=0 i 5x-2y-10=0. Możesz posłużyć się tablicami trygonometrycznymi lub kalkulatorem.
Jak na razie przekształciłem te dwa równania do postaci:
\(\displaystyle{ y=- \frac{2}{3}x-5}\) i \(\displaystyle{ y= \frac{5}{2}x-5}\)
i umieściłem to na wykresie.

Co dalej? Nie mam pojęcia.
Nie chcę rozwiązania tylko podpowiedź.
Znalazłem na tym forum podobne zadanie tyle że było ono rozwiązane za pomocą twierdzenia cosinusów, pojawiły się tam też jakiś arcus cosinus. Jak na razie (jestem w II LO) czegoś takiego nie mieliśmy.
Pozdrawiam serdecznie.

PS. Dział w książce nazywa się "Figury i przekształcenia" więc nie wiem czy umieściłem zadanie w dobrym dziale. Jak coś to proszę o przeniesienie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Post autor: piasek101 »

Istnieje na to gotowy wzór.

189467.htm
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Post autor: unn4m3nd »

\(\displaystyle{ tg\alpha=| \frac{a_{1}-a_{2}}{1+a_{1}*a_{2}} |}\)
\(\displaystyle{ a_{1}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}}\) to współczynniki kierunkowe z tych funkcji?
Jeśli tak to po podstawieniu wyjdzie \(\displaystyle{ |-\frac{33}{12}|}\)
czyli ok 70 stopni... w odpowiedziach jest inaczej...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Post autor: piasek101 »

unn4m3nd pisze: Jeśli tak to po podstawieniu wyjdzie \(\displaystyle{ |-\frac{33}{12}|}\)
czyli ok 70 stopni... w odpowiedziach jest inaczej...
Mam inaczej (78) - sprawdź swoje.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

miara kąta ostrego = ? do wyznaczenia z dwóch prostych

Post autor: unn4m3nd »

Kurde masz rację. Mój błąd. W liczniku zamiast różnicy wykonałem sumę (źle spisałem wzór). Teraz mi także wyszło ok. 78 stopni.
Dzięki.
ODPOWIEDZ