Funkcja "na"

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Renegat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja "na"

Post autor: Renegat »

Jak sprawdzić że \(\displaystyle{ g\left( x\right) =sinx , g: \left[ 0,\right2 \pi ] \rightarrow \left[-1, \right1]}\)
jest funkcją "na"?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Funkcja "na"

Post autor: miki999 »

Może zauważyć, że jest ciągła i monotoniczna na odpowiednich przedziałach?


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ