Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
\(\displaystyle{ sin^4x-cos^4x=m^2-3}\)
Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru
\(\displaystyle{ (\sin^{2}{x}+\cos^{2}{x})(\sin^{2}{x}-\cos^{2}{x})=m^{2}-3\\
\cos^{2}{x}-sin^{2}{x}=3-m^{2}\\
\cos{2x}=3-m^{2}}\)
napewno \(\displaystyle{ \sqrt{2}\leq{m}}\) oraz \(\displaystyle{ m\leq{2}}\) bo -1
\cos^{2}{x}-sin^{2}{x}=3-m^{2}\\
\cos{2x}=3-m^{2}}\)
napewno \(\displaystyle{ \sqrt{2}\leq{m}}\) oraz \(\displaystyle{ m\leq{2}}\) bo -1
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru
\(\displaystyle{ sin^{4}x-cos^{4}x=sin^{2}x-cos^{2}x=-cos2x=m^{2}-3\\
cos2x=3-m^{2}}\)
dla
\(\displaystyle{ -1< 3-m^{2}< 1}\)
będą dwa rozwiązania
dla
\(\displaystyle{ 3-m^{2}=1\;\vee\; 3-m^{2}=-1}\) będzie jedno rozwiązanie
jeżeli \(\displaystyle{ -1>3-m^{2}\;\vee\; 3-m^{2}> 1}\)
nie ma rozwiązań
(rozwiązanie=seria rozwiązań)
cos2x=3-m^{2}}\)
dla
\(\displaystyle{ -1< 3-m^{2}< 1}\)
będą dwa rozwiązania
dla
\(\displaystyle{ 3-m^{2}=1\;\vee\; 3-m^{2}=-1}\) będzie jedno rozwiązanie
jeżeli \(\displaystyle{ -1>3-m^{2}\;\vee\; 3-m^{2}> 1}\)
nie ma rozwiązań
(rozwiązanie=seria rozwiązań)
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru
\(\displaystyle{ \cos{2x}=3-m^2}\)
\(\displaystyle{ -1\leq 3-m^2\,\wedge\,3-m^2\leq1}\)
\(\displaystyle{ m^2\leq4\,\wedge\,m^2\geq2}\)
\(\displaystyle{ m\in\cup}\) - wtedy cosinus jest określony, równanie ma więc nieskończenie wiele rozwiązań (okresowych).
Kiedy \(\displaystyle{ m\in(-\infty;-2)\cup(-\sqrt2;\sqrt2)\cup(2;+\infty)}\) - równanie nie ma rozwiązań.
\(\displaystyle{ -1\leq 3-m^2\,\wedge\,3-m^2\leq1}\)
\(\displaystyle{ m^2\leq4\,\wedge\,m^2\geq2}\)
\(\displaystyle{ m\in\cup}\) - wtedy cosinus jest określony, równanie ma więc nieskończenie wiele rozwiązań (okresowych).
Kiedy \(\displaystyle{ m\in(-\infty;-2)\cup(-\sqrt2;\sqrt2)\cup(2;+\infty)}\) - równanie nie ma rozwiązań.