iloczyn tangensów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

iloczyn tangensów

Post autor: dwukwiat15 »

MAm takie dziwne zadanko z trygonometrii

\(\displaystyle{ \tg 43\tg 44\tg 45\tg 46\tg 47 = ?}\) No własnie ktos wie ile to się równa , te liczby \(\displaystyle{ 43,44,45,46,47}\) dotyczą miar kąta w stopniach
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, o 23:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

iloczyn tangensów

Post autor: ariadna »

Wzorki redukcyjne proponuję, \(\displaystyle{ 47=90-43, 44=90-46}\), wartość dla \(\displaystyle{ \tg 45}\) znasz.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

iloczyn tangensów

Post autor: Calasilyar »

skorzystaj z dwóch wzorów:
\(\displaystyle{ \tg {\alpha} \cdot \ctg {\alpha} =1 \\
\tg {(90^{\circ}-\alpha)}=\ctg {\alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ