rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: 54321 »

bardzo proszę o pomoc w rozwiązanie tej nierówności \(\displaystyle{ \left| 2cos( \frac{ \pi }{6}+x )\right| > \sqrt{3}}\) odpowiedz to \(\displaystyle{ x \in (- \frac{ \pi }{3}+k \pi ;k \pi )}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Jeśli np :
\(\displaystyle{ |a|>4}\) to \(\displaystyle{ a>4}\) lub \(\displaystyle{ a<-4}\)
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: 54321 »

to mi takie w tych wyszły przedziały \(\displaystyle{ x \in ( \frac{2}{3} \pi +2k \pi ;2k \pi )}\) a drugie to \(\displaystyle{ x \in (- \frac{ \pi }{3}+2k \pi ;2k \pi )}\) a to się nie zgadza z odpowiedzią
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Pierwszy przedział masz źle.

Jak poprawisz to da się je zwinąć do podanego w odpowiedzi.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: 54321 »

a jak ten pierwszy powinien wyjść?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Masz notatki + poszukaj gdzie masz zle.
ODPOWIEDZ