w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) spełniony jest warunek :
\(\displaystyle{ sin \alpha + sin \beta = \frac{ \sqrt{5} }{2}}\) . Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
iloczyn cosinusow
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
iloczyn cosinusow
To moze okazać się zbyt lakoniczne, ale
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 90^o}\) zostawić w danym tylko (alfa); podnieść stronami do kwadratu ...
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 90^o}\) zostawić w danym tylko (alfa); podnieść stronami do kwadratu ...