rozwiaz nierownosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cidan333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

rozwiaz nierownosc

Post autor: cidan333 »

Proszę o szybką pomoc.
\(\displaystyle{ \left| sin \frac{x}{2} \right| > \frac{1}{2} x \epsilon (-2 \pi ; 2 \pi )}\)

Zadanie mam rozwiązane w zeszycie ale nie wiem czemu wykres na osi rozpoczyna się od innych wartości niż w tablicach. Mianowicie od \(\displaystyle{ 2 \pi}\) idzie w gorę przechodzi dopiero przez 0, idzie w dół i przechodzi przez \(\displaystyle{ -2 \pi}\). A także czemu nie liczymy x dla \(\displaystyle{ \frac{1}{2} i - \frac{1}{2}}\) osobno ?
Proszę o pomoc i naprawdę zależy mi na czasie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiaz nierownosc

Post autor: piasek101 »

A masz wykres \(\displaystyle{ y=sin(0,5x)}\) ?
cidan333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

rozwiaz nierownosc

Post autor: cidan333 »

Mam wykres y=sinx. Ale w takim razie jezeli to ma być wykres y=sin0,5x:
1. Czemu ?
2. Jak go narysować? tzn skąd mam wiedzieć gdzie się przecina a gdzie idzie w górę ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiaz nierownosc

Post autor: piasek101 »

W nierównościach wygodniej korzystać z wykresu takiej funkcji jaka jest w przykładzie.

Skoro masz połowę argumentu, to jej okres (tej rysowanej) trzeba wydłużyć dwukrotnie.
ODPOWIEDZ