kilka równań z trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kluuskaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2011, o 12:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tbg

kilka równań z trygonometrii

Post autor: kluuskaa »

prosze o pomoc w równaniach i dobre wytłumaczenie, z gory dzieki!
1.\(\displaystyle{ \arctan (x+2) - \arctan (x+1) = \frac{\pi}{4}}\)
2.\(\displaystyle{ 2 \sin^2 x + \cos x = 2\sin^2 x \cdot \cos x + 1}\)
3.\(\displaystyle{ \cot x - \cos x= \frac{1-\sin x}{2\sin x}}\)
4.\(\displaystyle{ \tan x - \sin x + \cos x = 1}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2011, o 12:48 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

kilka równań z trygonometrii

Post autor: epicka_nemesis »

kluuskaa pisze: 4.\(\displaystyle{ \tan x - \sin x + \cos x = 1}\)
Możesz to rozpisać tak:
\(\displaystyle{ sinx-sinxcosx+soc^{2}x-cosx=0}\)

\(\displaystyle{ sinx(1-cosx)+cosx(cosx-1)=0}\)

\(\displaystyle{ sinx(1-cosx)-cosx(1-cosx)=0}\)

\(\displaystyle{ (sinx-cosx)(1-cosx)=0}\)
kluuskaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2011, o 12:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tbg

kilka równań z trygonometrii

Post autor: kluuskaa »

najbardziej zalezy mi na pierwszym równaniu:(
ODPOWIEDZ