Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań:
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1 + cos \alpha } + \frac{1 + cos \alpha }{sin \alpha } = \frac{2}{sin \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg \alpha + tg \beta }{ctg \alpha + ctg \beta } = tg \alpha \cdot tg \beta}\)
Sprawdź następujące tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź następujące tożsamości
Dzięki, zadania już zrobiłem ale jeżeli byłby ktoś skory do podpowiedzi w dalszej części to poniżej są zadania:
\(\displaystyle{ 1 - 2 sin ^{2} \alpha = \frac{1-tg ^{2} \alpha }{1 + tg ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2 sin ^{2} \alpha = \frac{1-tg ^{2} \alpha }{1 + tg ^{2} \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Sprawdź następujące tożsamości
zamień lewą stronę:
\(\displaystyle{ \frac{1-tg^2\alpha}{1+tg^2\alpha} = cos2\alpha = cos^2\alpha - sin^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-tg^2\alpha}{1+tg^2\alpha} = cos2\alpha = cos^2\alpha - sin^2\alpha}\)