Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Fifty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Fifty »

\(\displaystyle{ 2 sin^{2}4x - 2 sin^{2}2x = 2}\) jakies wskazowki?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Podzielić stronami przez (2); zamienić \(\displaystyle{ sin(4x)}\) na funkcje kąta (2x).
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \sin^2 4x = 1+ \sin^22x}\)
wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin^2 4x \in <0,1>}\), więc musi być \(\displaystyle{ \sin^2 2x =0}\)
ODPOWIEDZ