rozwiąż równnie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż równnie trygonometryczne

Post autor: 54321 »

\(\displaystyle{ sinx*cosx-sin^{2}x-cosx+sinx=0}\)
sprowadzielem to do postaci \(\displaystyle{ (cosx-sinx)(sinx-1)=0}\) z tego drugiego wyszlo mi\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\) a tego pierwszego czynnika nie weim jak obliczyć bardzo prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rozwiąż równnie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

No przyrównaj ten nawias do zera, przenieś jedną funkcję na drugą stronę równania i podziel przez nią całe równanie.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż równnie trygonometryczne

Post autor: 54321 »

aha podzieliłem przez sinus i wyszedł mi \(\displaystyle{ ctgx-1=O}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)\(\displaystyle{ ctgx=1}\)czyli \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} +k \pi}\)Dobrze?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rozwiąż równnie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Tak, dobrze.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiąż równnie trygonometryczne

Post autor: 54321 »

dzieki
ODPOWIEDZ