Granica funkcji z arctg
Granica funkcji z arctg
A trzeba sprawdzić asymptotę pionową w \(\displaystyle{ x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -\frac{1}{2} ^{-} } \frac{ x^{2} }{2x+1}+arctgx}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -\frac{1}{2} ^{-} } \frac{ x^{2} }{2x+1}+arctgx}\)
Granica funkcji z arctg
no właśnie jest problem z arctgx , bo po podstawieniu -\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) nie wiadomo co to jest
Granica funkcji z arctg
Zatem teraz.... Mamy sumę jakiejś liczby, którą nie wiem jak wyliczyć z arctgx i -\(\displaystyle{ \infty}\) zaiste szatańska robota można przypuszczać że całość będzie wynosić -\(\displaystyle{ \infty}\)..... ej no jak to policzyć Afishu?.... aaaaaaa!
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Granica funkcji z arctg
Teraz można zauważyć, że arkus tangens jest ograniczony i przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ -\pi}\) do \(\displaystyle{ \pi}\), czyli wynikiem jest \(\displaystyle{ -\infty}\)
Granica funkcji z arctg
Ha! Jesteś wielki już wiem! Dzięki. Pamiętaj liczę na Ciebie jak jeszcze nie będę czegoś rozumieć....